HAJAH Bibi Sabariah Bt. Hj. Abang Awet menggunakan nama samaran Beb Sabariah, lahir di Kampung Hulu Pusa Saribas, Bahagian Betong pada 7 November 1949. Beliau mendapat pendidikan rendah di Sekolah Melayu Pusa Saribas (Darjah 1-4) dan SRK Enche’ Buyong Kuching (Darjah 5-6) dan pendidikan menengah di Madrasah Melayu (dulu dikenali James Brooke Malay College) Tingkatan 1-3, kemudian keseluruhan pentadbiran sekolah tersebut berpindah ke SMK Green Road sehingga mendapat sijil Senior Cambridge tahun 1966.

Memperolehi Diploma Pendidikan Guru dalam jurusan Sains, Muzik dan Matematik dari Maktab Perguruan Rajang, Bintangor (1968-1969), dan Ekonomi Rumah Tangga dari Maktab Perguruan Temenggong Ibrahim, Johor Baharu (1987). Beliau pernah mengajar di SK Semarang, Saribas (sebagai Guru Sandaran tahun 1967), Sekolah Combined Beladin (first posting setelah tamat latihan perguruan)1970-1971, SMB St.Augustine Betong(1972-1973) dan SMK Tun Abang Haji Openg Kuching (1974-1986). Tahun 1988-1994 beliau bertugas di Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak, Simpang Tiga selaku Penyelia Sekolah, kemudian bertugas sebagai Penolong Kanan Hal-Ehwal Murid di SRB St. Teresa, Kuching dari 1995-2000. Pada tahun sama berpindah pula menjadi Penyelia Petang di SRK Semariang, Petra Jaya, Kuching 2000-2001 dan kemudian menjawat Penolong Kanan Kurikulum sehingga bersara pada tahun 2005. Sepanjang berkhidmat dengan Kementerian Pelajaran beliau juga memegang jawatan Penyelia Ekonomi Rumah Tangga Negeri Sarawak selama tujuh tahun.

Minat menulis sejak dari bangku sekolah lagi sehingga ke maktab perguruan dalam genre cerpen, puisi, esei, rencana dan kritikan namun karya beliau hanya mula disiarkan di akhbar tempatan seperti Utusan Sarawak dan akhbar perdana Berita Minggu, Mingguan Malaysia dan Utusan Melayu Mingguan (Jawi) dan Majalah Wanita dari tahun 1999 hingga sekarang. Kini ahli KEPEZI, (Kelab Penulis Zaharah Nawawi) dan Ahli Jawatankuasa PEKASA (Persatuan Karyawan Sarawak) sejak ditubuhkan tahun 2005, namun menjadi ahli biasa kebelakangan ini.

Pengiktirafan manis bagi beliau adalah apabila menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Pendidikan 1996, Anugerah Penghargaan Penulis Sarawak selama tiga kali tahun 2001 (puisi), 2008 (cerpen) dan 2009 (cerpen) dari Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) Cawangan Sarawak dan Naib Johan Sayembara Menulis Cerpen sempena sambutan 50 tahun DBP. Selain itu menerima Pingat Pangkuan Negara dari Yang Di Pertuan Agung pada 27 Januari 2004 di Istana Negara Kuala Lumpur merupakan pengalaman paling manis serta Pingat Perkhidmatan Setia dari Kerajaan Negeri 2003.Wednesday, June 25, 2008

Alergi Rinduku

Sekilas hidup menatang kenang
dari hayat sekelumit jasadi
membesar bersama fitrah diri
subur dengan baja pengalaman
tenang menyerap pahit
mekar dalam berat
menggumpal sukar
menyemarak hidup menunjang amanat
melakar cinta dari benih ke tunas
memayungi hijau banimu
dengan rimbunan kasih melimpah
tiada kata keluh tiada kesah
sepanjang kaubina pagar tegar
cegar mengelak onak mengalih payah
pun masih kaumelakar senyum
mengukir syukur.

Ketika separuh meraih tuaian
saat menakah menang
kauterima janji benar-Nya
akur akan seru-Nya
hijrah ke kebun abadi
pergi bertamu damai
mendamba suci dari duri-duri dosa.

Dengan iringan doa
dan sayup Al Fatihah
kuhantar dengan pandangan pinar rasa
untuk kautenang selamanya
berada di sisi Rabbi.

Bagaikan menutup hikayat
di hujung halaman
kautinggalkan duniamu
pasrah kuiring reda
luhur doa kudus penghujung tahlil tujuh
detak ini terasa terlakar
rindu semakin menjauh
mendakap sayang membendung sayu
kenang bersama menyelinap rasa.

Begitu berakhir suratan hidup
hanya tuntutan menyambung memori
jangan alpa mengintai dalam sujud waktu
menyisih doa saling Jumaat mengungkap Yaa-sin
dan menepati hol semasa beralih takwim
hendaknya begitu menutup lembaran hayat
agar hadirmu dirasai
selamanya.


(Al Fatihah buat abang; Abang Shamsuddin Hj Abang Awet 25 Rabiulawal 1429)

1 comment:

Penabahari said...

Al-fatihah buat Almarhum. Saya suka membaca puisi begini sebuah elegi. Antara puisi yang saya suka tulis. Cantik puisi kak Beb.