HAJAH Bibi Sabariah Bt. Hj. Abang Awet menggunakan nama samaran Beb Sabariah, lahir di Kampung Hulu Pusa Saribas, Bahagian Betong pada 7 November 1949. Beliau mendapat pendidikan rendah di Sekolah Melayu Pusa Saribas (Darjah 1-4) dan SRK Enche’ Buyong Kuching (Darjah 5-6) dan pendidikan menengah di Madrasah Melayu (dulu dikenali James Brooke Malay College) Tingkatan 1-3, kemudian keseluruhan pentadbiran sekolah tersebut berpindah ke SMK Green Road sehingga mendapat sijil Senior Cambridge tahun 1966.

Memperolehi Diploma Pendidikan Guru dalam jurusan Sains, Muzik dan Matematik dari Maktab Perguruan Rajang, Bintangor (1968-1969), dan Ekonomi Rumah Tangga dari Maktab Perguruan Temenggong Ibrahim, Johor Baharu (1987). Beliau pernah mengajar di SK Semarang, Saribas (sebagai Guru Sandaran tahun 1967), Sekolah Combined Beladin (first posting setelah tamat latihan perguruan)1970-1971, SMB St.Augustine Betong(1972-1973) dan SMK Tun Abang Haji Openg Kuching (1974-1986). Tahun 1988-1994 beliau bertugas di Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak, Simpang Tiga selaku Penyelia Sekolah, kemudian bertugas sebagai Penolong Kanan Hal-Ehwal Murid di SRB St. Teresa, Kuching dari 1995-2000. Pada tahun sama berpindah pula menjadi Penyelia Petang di SRK Semariang, Petra Jaya, Kuching 2000-2001 dan kemudian menjawat Penolong Kanan Kurikulum sehingga bersara pada tahun 2005. Sepanjang berkhidmat dengan Kementerian Pelajaran beliau juga memegang jawatan Penyelia Ekonomi Rumah Tangga Negeri Sarawak selama tujuh tahun.

Minat menulis sejak dari bangku sekolah lagi sehingga ke maktab perguruan dalam genre cerpen, puisi, esei, rencana dan kritikan namun karya beliau hanya mula disiarkan di akhbar tempatan seperti Utusan Sarawak dan akhbar perdana Berita Minggu, Mingguan Malaysia dan Utusan Melayu Mingguan (Jawi) dan Majalah Wanita dari tahun 1999 hingga sekarang. Kini ahli KEPEZI, (Kelab Penulis Zaharah Nawawi) dan Ahli Jawatankuasa PEKASA (Persatuan Karyawan Sarawak) sejak ditubuhkan tahun 2005, namun menjadi ahli biasa kebelakangan ini.

Pengiktirafan manis bagi beliau adalah apabila menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Pendidikan 1996, Anugerah Penghargaan Penulis Sarawak selama tiga kali tahun 2001 (puisi), 2008 (cerpen) dan 2009 (cerpen) dari Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) Cawangan Sarawak dan Naib Johan Sayembara Menulis Cerpen sempena sambutan 50 tahun DBP. Selain itu menerima Pingat Pangkuan Negara dari Yang Di Pertuan Agung pada 27 Januari 2004 di Istana Negara Kuala Lumpur merupakan pengalaman paling manis serta Pingat Perkhidmatan Setia dari Kerajaan Negeri 2003.Friday, September 5, 2008

Mawar Magenta: Sejuk Hati

Waalaikumussalam,
Terima kasih buat adinda-adinda SD dan Ust.Azman. Syukur dikurniakan sihat untuk dapat berinteraksi di sini. Moga kita sama-sama memanfaatkan ilmu melalui ruang maya ini. PC kak bermasalah tiga minggu lepas.

Selamat berpuasa
KB

6 comments:

tirani said...

Waalaikumussalam,
Terima kasih buat adinda-adinda SD dan Ust.Azman. Syukur dikurniakan sihat untuk dapat berinteraksi di sini. Moga kita sama-sama memanfaatkan ilmu melalui ruang maya ini. PC kak bermasalah tiga minggu lepas.
Selamat berpuasa
KB

Ibnu Ahmad al-Kurauwi said...

Kak Beb,

Mohon ijin ya. Blogmu ini ingin kupautkan di blog aku dong.

Mas al-Kurauwi

tirani said...

Boleh saja tautkan antara blog kita. Perihal 'Mawar Magenta' adalah satu judul manuskrip kak, tengah ditunggu-tunggu akan kelahirannya, insya-Allah.
KB

TUNTUNG LANG said...

salam kak Sabariah. Saya telah membaca novel tirani. Bagi saya seorang penulis yang baru belajar, agak bagus juga jalan cerita ia. Semoga akak boleh membantu saya untuk berkongsi dan memberi pandangan dalam karya saya. Sekian terima kasih.

tirani said...

Sdra tuntung lang,
saya suka nama kedua anda, hebat. Karya kita eloknya menjadi gambaran masyarakat kita, sebab itu saya rasa bangga memuatkan budaya dan landskap setempat dalam Tirani.
Terima kasih kerana sudi menyelami alam tirani saya.
KB

tirani said...

Salam buat rakan penggemar blog (ini dan yang lainnya),
Lama sudah nak bagi komen tentang ulasan Saiee Driss, hanya kini baru ada kesempatan. Terdapat sedikit kelemahan teknikal (ejaan dan fakta) dalam percetakan pertama TIRANI 2008, yang paling ketara di halaman 121....'perang saudara dengan kaum Iban dari Sekerang 200 tahun lalu' (bukan 2000 tahun). Ada terdapat kesilapan dalam komen pengulas mengenai kemasyhuran Socrates, memang benar berlaku dalam kurun ke-9 selepas Masehi (halaman 114), bukan Kurun 19 seperti ditulis pengulas.
Saya berharap akan dapat membuat pembetulan pada percetakan kedua nanti, kerana setakat ini syukur Alhamdulillah, PUSTAKA NEGARA telah membeli Tirani terus dari penulis sebanyak1098 naskah.
BS
or Kak Beb